>>Investeren in Kennis in Communicatietrainingen?...

 

Investeren in Kennis in Communicatietrainingen? Zonde van het geld!

31-10-2016

Afgelopen tijd mocht Ninus diverse teams uit bekende organisaties begeleiden en ondersteunen op het gebied van teamplay. Vanzelfsprekend krijgt het onderwerp 'onderlinge communicatie' de belangrijkste plaats.

In de voorafgaande, oriënterende gesprekken valt op dat de organisatoren nog steeds sterk geneigd zijn om in te zetten op Communicatie vanuit Kennis. Ik snap dat niet zo goed, want in dit soort organisaties moet je wel een behoorlijk intelligentieniveau hebben om überhaupt in aanmerking te komen voor een functie. Je zou denken dat de mensen in een dergelijk bedrijf wel weten hoe je efficiënt met elkaar communiceert. Hell no...

Targets, image, deadlines, ad hoc zaken. Elementen in de dagelijkse gang van zaken die de communicatie in een team onder druk zetten. Waarbij mensen geneigd zijn terug te schieten in fight, flight or freeze modus. Waar persoonlijke mechanismen een rol gaan spelen. Kortom, daar waar het onderbewuste de overhand krijgt over het bewuste deel van de hersenen. Met andere woorden, we gaan, ondanks dat we het best weten primitiever reageren, vanuit het verdedigingsmechanisme. De ruimte om rationeel te handelen wordt als het ware kleiner. Je kent het wel, als je veel aan je hoofd hebt, reageer je soms wat geïrriteerd op een vraag, opmerking of een goedbedoelde grap.

Ninus creëert eerst awareness op het gebied van eigen houding. Wat is je eigen aandeel in het teamproces? Wat gebeurt er met je als er weerstand wordt toegevoegd en de druk wordt verhoogd? Ben je dan nog steeds in staat om het overzicht te houden en op een constructieve manier met je andere teamgenoten te blijven communiceren? Daarom ben ik nog steeds van mening dat er minder geld in kennis geïnvesteerd zou moeten worden als het gaat over werken aan teamplay. Mensen zijn slim genoeg!  Investeer in de ontwikkeling van het vermogen om ook in drukke tijden effectief en efficiënt met elkaar in contact te blijven.

Aikido maakt geen verschil tussen een universitaire opleiding of gezond boerenverstand. Deze Japanse krijgskunst is juist enorm confronterend voor mensen met een hogere opleiding, omdat de aandacht vooral gericht is op kennis. Aikido heeft een sterk constructieve en duurzame werking in communicatietrainingen. Het maakt de state of mind van de deelnemers voelbaar en zichtbaar. Het heeft een doorgaande werking en leidt tot een open en prettige manier van communiceren. Ook onder druk, omdat je hebt geleerd om kalm en rustig te blijven in drukke en moeilijke tijden.

Invouwen