>Aikido

 

Aikido

Nagenoeg alle krijgskunsten zijn gericht op het uit balans halen en zelfs uitschakelen van hun tegenstander. Aikido richt zich juist op harmonie en zelfs het sterker maken van de ander(en) met behoud van je eigen stevigheid, je eigen conditie. Deze invalshoek geeft een totaal andere kijk op zaken. De fundamenten van deze prachtige, Japanse krijgskunst zijn terug te vinden in al mijn werkzaamheden.

Aikido is een prachtig middel dat geschikt is voor vele doeleinden. Het staat voor Liefde, Respect en Vertrouwen. Door middel van fysieke oefeningen worden vele persoonlijke eigenschappen en gedragingen in een oogwenk zichtbaar en voelbaar. Je zou kunnen zeggen dat aikido een persoonlijk ontwikkeltraject is waarbij je je medemens nodig hebt om vooruitgang te boeken. Onderwerpen als bijvoorbeeld houding, stevig staan, contact maken, verbinding, souplesse, kalmte en weerstand komen allemaal, en altijd tegelijk, aan bod. Maar ook je ontwikkeling van leiderschap zonder de ander te domineren en leren volgen zonder je te gedragen als slachtoffer wordt beoefend. Om deze eigenschappen en vaardigheden te oefenen, worden er technieken gebruikt die lijken op aanval en verdediging.

Mijn naam is Jurjen Groen en vanaf eind jaren '90 beoefen ik ki-aikido en meerdere keren per week train ik in de dojo met beginners en vergevorderden in dezelfde les.
Ruim tien jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in de wereld buiten de dojo en begon ik de filosofie in andere contexten te plaatsen. Vooral in de sectoren waar afhankelijkheid van en zorg voor anderen een grote rol speelt, bijvoorbeeld zorg en onderwijs, wordt aikido als zeer verhelderend ervaren.

Invouwen