>>Adem. Een mysterieus onderwerp.

 

Adem. Een mysterieus onderwerp.

24-02-2016

Adem. Een mysterieus onderwerp.

Adem.
Het leven begint ermee (als het pasgeboren mensje in de wereld verschijnt en inademt om te huilen) en het leven eindigt ermee (je laatste adem uitblazen). Er zijn talloze artikelen en boeken over geschreven. De Oosterse wereld hangt er ongeveer van aan elkaar. De Rus Buteyko heeft prachtige resultaten gehaald met zijn onderzoeken die ongeveer lijnrecht tegenover de Oosterse aanpak staat. Wim Hof is erg 'hot' (woordgrapje) de laatste tijd. Wat is dan wijsheid met betrekking tot een juiste manier van ademen?
Adem speelt naast een gezondheidsaspect, ook een belangrijke rol in de sport. Hier wordt gekeken naar de invloed van adem op prestaties. Wat voor invloed heeft je adem op je hartslag bijvoorbeeld? Welke rol speelt adem bij het herstel? Kleine kinderen houden hum adem in als zij een krachtsinspanning leveren. Volwassenen leren, als zij al iets aan beweging doen waar er gekeken wordt naar hun ontwikkelingen, veelal kunstmatig te ademen op een beweging.
In mijn trainingen draai ik het nog wel eens om; adem op je beweging. Dat blijkt voor velen nogal lastig, de coördinatie van blijven doorademen en blijven bewegen. Zeker als de beweging intensiever wordt.
Gisteren was ik met twee goeie vrienden naar een concert in het mooie Carré. Op een gegeven moment speelde de gitarist een solo waar z'n hele ziel en zaligheid in lag. Zo strak, een helder geluid en met intens veel gevoel gespeeld.
A-dem-be-ne-mend. Zoals de Engelsen ook hier een veel mooiere omschrijving hebben; It was breathtaking. Of; I stood there, breathless.
Je zou ook kunnen zeggen dat adem inhouden dus eigenlijk helemaal niet zo slecht is en vrij natuurlijk zelfs. Ik denk dat adem vastzetten als er een intensieve krachtsinspanning nodig is prima is. Misschien zelfs nodig. Ik denk echter ook, dat met grote regelmaat je adem vastzetten door verkramping, in wat voor vorm dan ook, schadelijk is. Maar hier gaan we weer, is het dan de verkramping die schadelijk is, of de verkramping van het lijf?
Enige tijd geleden plaatste ik een onderzoekje op LinkedIn. Tel je ademcycli binnen één minuut. Een oefening die met regelmaat in een training voorkomt. De uitkomsten waren zeer divers, ook op de verschillende momenten in de training.

Een algemene conclusie kan ik er niet uit trekken. Ik heb ook werkelijk geen idee wat nu de juiste manier van ademen is. Wie het weet, mag het zeggen. Graag! Wat ik wel weet, is dat stress (fysiek, mentaal of emotioneel) geen goeie invloed heeft op je gezondheid als je er niet kalm onder kunt blijven. Ontspanning en kalmte blijft dus wat mij betreft de basis van alles.

 

Invouwen