>>Effectief communiceren met aikido

 

Effectief communiceren met aikido

04-07-2016

Effectief communiceren met aikido

Afgelopen weken heb ik bij De Haan&Martojo, Naturalis, Gemeente Utrechtse Heuvelrug en Room for ID's teams mogen begeleiden op het gebied van teamplay, communicatie, weerstand en prestatie. Mooie teams met deelnemers die open-minded waren. Dat werkt altijd een stuk prettiger. "Stop het Gevecht" is meestal het centrale thema in deze bijeenkomsten, met aikido als hoofdrolspeler. Door het interactieve en fysieke karakter van deze clinics en coachsessies krijgen mensen een ervaring die voelbaar is in tegenstelling tot sec woorden en beelden.

Drie weken geleden heeft Corky Quackenbush, een aikidogrootmeester uit de VS, tijdens zijn Europese tour onze aikidovereniging in Utrecht een demo gegeven. Daarna heb ik daar een masterclass aan gekoppeld om dieper in te kunnen gaan op zijn visie. Zijn visie gaat niet uit van technieken en bewegingingen. Zijn concept is gebaseerd op intentie. Hij laat je voelen dat je zo snel geneigd bent, ook als aikidoka (of juist?), om in technieken en bewegingen te denken. Zodra er weerstand optreedt, ga je zoeken. Quackenbush legt uit dat ons verdedigingsmechanisme dominant is, omdat het in ons limbische deel van onze hersenen ligt, dat behoorlijk autonoom is. Hij kan je trainen om dat stuk te laten voor wat het is en vanuit een voelbaar andere gedachte (intentie) harmonie kunt creëren.
Heel goed heb ik het nog niet onderzocht, toch waag ik me aan de aanname dat onze huidige toestand, waarin snelheid en een overvloed aan verwachtingen aan de basis ligt van deze limbische overgevoeligheid. Dit was dus een mooie aanvulling op de clinics die ik zelf geef. Het werd pijnlijk duidelijk dat ik zelf ook erg geneigd ben de weerstand probeer te overwinnen, getuige deze video. Op Facebook kun je alle reacties lezen n.a.v. de masterclass.

Ook minder ruis en effectievere communicatie binnen je team? Neem dan contact met me op voor een Ninus Clinic, 06-18630671 of jurjen@ninus.nl

Reacties van opdrachtgevers en teamleiders:
"Heel veel dank Wilma Werkheim- Dommerholt en Jurjen Groen voor jullie bijdrage aan onze strategieteam dag afgelopen week. Zo mooi om te zien dat zowel Yoga als Aikido prachtig zijn in te zetten in teambuilding activiteiten. Fijn om te mogen genieten van jullie professionaliteit, passie en inspiratie."

"Voor mij is het 100% bevestigd: Lichaamsbewustzijn is ook belangrijk op het werk! Het helpt je bewust te zijn van je eigen handelen en effect daarvan op anderen."

"Inspirerend om samen met collega’s met dit onderwerp bezig te zijn. Dynamische middag, vooral ook door de praktische oefeningen ‘op elkaar’."

"Mooi om te zien hoe iedereen in het team op eigen wijze aan de slag ging met bewust-zijn, houding en communicatie. Ik werd me eens te meer bewust van hoe ik in mijn werk mijn hoofd gebruik en welke invloed mijn ‘gevoels’ intentie op mijn communicatie heeft."

 

 

Invouwen