>>Pas op voor de ongetrainde personal trainer

 

Pas op voor de ongetrainde personal trainer

23-04-2018

Pas op voor de ongetrainde personal trainer

De personal trainer is populair. Experts waarschuwen voor blessures door verkeerde begeleiding – iedereen mag zich personal trainer noemen....

Op zich een titel met een grote kern van waarheid. Én een goede zaak dat dit weer eens onder de aandacht wordt gebracht. Het beeld van de personal trainer wordt nog steeds vanuit een fitnessbril bekeken. Ondertussen zijn er vele, uitstekende personal trainers te vinden die een sportspecifieke opleiding hebben gevolgd, of zich prima hebben verrijkt zonder certificering. Wij denken dat het uitmaakt wáár de opleiding heeft plaatsgevonden. Een personal trainer die een meer fitnessgerichte opleiding heeft gekozen zal anders te werk gaan dan een trainer die een opleiding heeft gekozen die veel breder is en dieper op de stof in gaat. Personal training gaat niet alleen over sec fysiek bewegen. Het gaat ook over het geven van de optimale trainingsprikkel en de rol van vermoeidheid. De context van de deelnemers/sporters die een belangrijke rol spelen. Een goede pt-er weet wanneer zijn/haar kwaliteitsniveau bereikt is en zal expertise inhuren om de klant daadwerkelijk verder te helpen en blessurevrij te houden. Uiteindelijk selecteert de doelgroep zich vanzelf en past zich aan aan het niveau van de trainer en/of de trainingssfeer die er hangt. Advies dat wij altijd geven aan mensen die een trainer zoeken; stel zoveel mogelijk vragen om te kijken wat de trainer voor visie heeft, hoeveel kennis er beschikbaar is en wat er wordt gedaan op het moment dat blijkt dat de kennis er niet is. Belangrijk blijft het gegeven dat de deelnemers ook zelf op zoek gaan naar de werking van hun eigen lichaam, weten wat hun kwetsbare plekken en aandachtsgebieden zijn.
Kortom, zoek je een pt-er die uit de fitnesshoek komt, of eentje die sportspecifiek te werk gaat? Wat past beter bij je? Goed voorwerk kan je veel ellende besparen.

"Wat je hebt geleerd, wil nog niet zeggen dat je het goed kunt toepassen. De meeste opleidingen laten wat mij betreft nog te wensen over en zijn voornamelijk fitness-minded. Als ik kijk naar mijn eigen (officiële) scholing, dan kom ik er niet best vanaf! Ik ben (gelukkig) geen gecertificeerde personal trainer. Ik ben nieuwsgierig van aard en wil graag blijven ontwikkelen. Dat doe ik door het volgen van gerichte cursussen, het lezen van boeken, het bezoeken van seminars, het onderhoud met collega's en ik heb het grote voorrecht te mogen leren van Henk Kraaijenhof. Ik hou van versneld leren wat betekent dat ik graag uittreksels lees, of een samenvatting krijg (sorry Henk!!) waar ik dan weer op doorvraag. Dat betekent vanzelfsprekend dat ik nooit een elitesporter zal kunnen of mógen begeleiden. Ik kijk wel uit! Door de jaren heen is het niveau van de sporters die mij benaderen gegroeid. En volgens mij is dat de enige juiste weg. In de bijna twintig jaar dat ik werk met sporters waarvan de laatste 12 jaar als pt-er, zijn de blessures die door mijn trainingen zijn ontstaan, nog steeds op een paar vingers te tellen. Weten wat je kan en wat je niet kan."

Jurjen Groen
#dontshowoff #mensstaatcentraal #oefenstofenprogrammadusniet

Volledige artikel NRC

Illustratie: Gijs Kast voor de NRC

Invouwen