>>Preach what you Practice!

 

Preach what you Practice!

04-02-2016

Preach what you Practice!

Preach what you Practice!

Alle mensen die mij benaderen voor individuele training, voor coaching of voor advies verwijs ik door naar Henk Kraaijenhof van Vortx. Waarom doe ik dat? Omdat Henk de 'readiness' en de 'preparedness' inzichtelijk kan maken. In gewone taal, we kijken hoe fit of vermoeid de systemen zijn die direct invloed hebben op je functioneren. Het zijn de systemen die je in eerste instantie in leven houden. Redelijk essentieel lijkt me.
Nog simpeler gezegd, er wordt gekeken naar je fysieke en mentale belastbaarheid op korte en op lange termijn.

Het menselijk lichaam streeft naar evenwicht ook wel homeostase genoemd. Om de homeostase in stand te houden gebruikt het lichaam allostatische mechanismen. Allostase betekent letterlijk: balans door verandering. Zo wil ons lichaam graag 37 graden Celsius blijven (homeostase). Wordt dit verstoord, dan neemt het lichaam tegenmaatregelen, er verandert iets  (allostase). Als de temperatuur teveel stijgt gaan we transpireren. Als de temperatuur daalt, gaan we rillen. Het transpireren en het rillen zijn dan de allostatische mechanismen.

Pragmatisch als ik ben, werd het voor mij ook wel weer eens tijd om te kijken hoe mijn eigen fysieke en mentale beastbaarheid er voor stond. Practice what you Preach! Insiders weten dat ik een behoorlijk turbulente tijd heb doorgemaakt, wat zeker nog niet voorbij is. Zo heeft iedereen natuurlijk zijn moeilijke momenten. Ik was heel benieuwd hoe ik het er vanaf bracht. Zeker omdat ik al heel wat jaren tegen anderen interessant loop te doen over het omgaan met stress.
Met de billen bloot, Jurrie!

Hieronder vind je de resultaten van mijn Vitaliteittest. Ik kan me voorstellen dat het wat lastig interpreteren is, daarom zal ik je een beetje op weg helpen. De eerste foto is het rapport, een overzicht van alle testuitslagen op een rijtje. Minimumscore is een 1, maximum een 7. Feitelijk gekeken en de context nog even achterwege gelaten. Onder Athlete Readiness staat een toelichting, evenals een opmerking naast de rapportcijfers....
Nou? Best goed hè! Weliswaar genoeg ruimte voor verbetering, toch ben ik meer dan tevreden met dit resultaat!

Een uitleg van alle grafieken is wat lastig via deze weg. Wil je iets meer weten, neem dan gerust contact met me op.

 

Invouwen