>>Samen?! Eerlijk is eerlijk...

 

Samen?! Eerlijk is eerlijk...

16-03-2020

Samen?! Eerlijk is eerlijk...

Samen?! Eerlijk is eerlijk...

Momenteel staat voor mij  zo'n beetje alles in het teken van het hoofd boven water houden. Bijzondere situaties leiden tot bijzondere maatregelen. Het is zoeken welke richting de juiste is om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Aan de andere kant wil ik  dolgraag verder met de mooie ontwikkelingen die er zijn en waar ik mijn energie in wil steken. Er staan namelijk mooie plannen met gave samenwerkingsverbanden te wachten op het startsein!

Één van de leuke dingen die ik doe, is het ondersteunen van teams bij hun uitdagingen. Hier is 'samen' vanzelfsprekend een belangrijk thema. Echter begint 'samen' eerst bij jezelf.
Naarmate er steeds meer teamopdrachten werden geannuleerd, werd ik daar eerlijk gezegd toch behoorlijk zenuwachtig van. 'Doen wat je moet doen en kijken naar de mogelijkheden om overeind te blijven', zei ik tegen mezelf. 'In beweging blijven', Practice what you preach'. Dat is redelijk naar binnen gekeerd en heeft weinig met 'samen' te maken.

Met mij zijn er velen die in eenzelfde situatie zitten. In zekere zin is hier wel sprake van 'samen'...
Aan de ene kant zie je een enorme bereidheid om samen te werken ontstaan. ZZP'ers die samen willen werken, thuiszitters die een handje willen helpen waar nodig vanwege een toename van tijd en allerlei initiatieven die worden aangeboden om de economie op gang te houden. Aan de andere kant zie je een sterk (ook noodgedwongen) individualisme ontstaan. De pleerollenroof en al dat gehamster zijn daar duidelijke voorbeelden van. ZZP'ers die echt hun eigen opdrachten moeten binnenslepen kijken anders naar 'samen' dan het MKB bijvoorbeeld. Wat een mooie ontwikkeling kan worden, is dat geld, ongeacht dat alle financiële hulp keihard nodig is!, eindelijk ondergeschikt gaat worden aan het menselijke aspect. Als er geen geld is, ben je simpelweg meer op elkaar aangewezen.

Het heeft zich voor mij al vaker bewezen in harde tijden. Het jarenlang beoefenen van de Japanse krijgskunst aikido is voor mij een zegen. Ik voel de druk en toch, op één of andere manier kan ik het goed handelen. Aikido heeft, zoals alle krijgskunsten, alles in zich wat je leert om om te gaan met weerstand, moeilijke situaties en aanpassen. Vallen en opstaan, omgaan met (in veel krijgskunsten soms letterlijke) tegenslag, doorzetten als het nodig is, afzien en altijd op zoek naar je 'next level'.
Wanneer ik met groepen werk, laat ik de mensen persoonlijk ervaren dat we elkaar keihard nodig hebben. En zo zijn er nog veel meer professionele teamactiviteiten waarin je te maken krijgt met een ervaring om dit bewustzijn te vergroten.

Ben benieuwd als deze Corona-ellende voorbij is, of er dan nog steeds in 'samen' gedacht wordt. Wat kunnen we op dit gebied leren van elkaar? Wat heb je over jezelf geleerd?
Ik hoop oprecht dat geld zijn positie verliest en ondergeschikt gaat worden aan de sociaal-maatschappelijke waarde. Mensen die elkaar wat gunnen, meer begrip, het belang inzien dat we elkaar nodig hebben. Meer ontspanning.

Als je je afvraagt hoe ik rustig blijf in moeilijke tijden, neem gerust contact op. Wellicht kan ik je helpen.

Invouwen