>>Afstand; een moeilijk begrip

 

Afstand; een moeilijk begrip

25-03-2020

Afstand; een moeilijk begrip

Afstand is een 'hot topic' dezer dagen.
De anderhalve meter afstand, social distancing, ex-minister Bruins die afstand heeft genomen van zijn functie, de onderlinge afstand bij de thuiswerkers met betrekking tot hun gezinsleden en collega's, etc.
Hier wat gedachtenkronkels...

Wat is afstand?
Afstand is een natuurkundige en wiskundige grootheid die de meetbare ruimte tussen twee niet samenvallende objecten aangeeft in meters.
Alleen, in deze tijd hebben we het over mensen en de gepaste afstand en daarmee valt grotendeels het meetbare aspect automatisch weg.
Afstand nemen kan ook 'distanciëren' betekenen, waarmee je juist de ruimte vergroot.

Afstand tussen mensen
Hoe minder ruimte er ontstaat tussen twee personen die elkaar niet kennen, hoe groter het spanningsveld vaak zal worden. Als er meer ruimte er ontstaat, zal het contact op een gegeven moment vanzelf verdwijnen.
Het is anders wanneer deze mensen dierbaren van elkaar zijn. Dan zul je zien dat de verkleining van de afstand geen negatieve invloed heeft en mogelijk zelfs eindigt in een knuffel. Bij geliefden kan door liefdevolle sex de afstand zelfs helemaal laten verdwijnen.
Chinezen gaan in een volle lift of in een metro gewoon tegen je aanstaan. Nederlanders hanteren een grotere onderlinge afstand. Onze begroetingen daarentegen zijn dan weer minder afstandelijk dan die van bijvoorbeeld de Chinezen.

Massaal gedoe met afstand
Wat is dan een gepaste afstand? 1,5 meter is het meetkundig advies. Logisch, want het zijn de wetenschappers die er een wiskundige berekening op los hebben gelaten om te voorkomen dat het virus zich snel verspreidt. Hoe draag je dan zorg je voor deze afstand? En wat doe je als je de juiste afstand niet meer kunt waarborgen?
'Social distancing' is met afstand het beste advies van de overheid... Toch negeren mensen massaal dit essentiële advies. Zoveel ruimte in de open lucht, zo weinig afstand houden. Keerzijde is dat social distancing mogelijk een negatieve lading gaat krijgen wanneer social distancing te lang gaat duren. Volg je me nog?
Zou het komen omdat de wetenschappelijke benadering van 1,5 meter verward wordt met de gevoelsafstand? Ik heb geen flauw idee.
Zijn de gevolgen van het Coronavirus voor het gevoel wellicht nog te ver weg? Nog niet voelbaar genoeg? Persoonlijk zou ik er niet op willen wachten tot het heel dichtbij is!
Net als ongezond leven bijvoorbeeld. Daar zijn de gevolgen ook niet direct merkbaar, maar zeker wel op lange termijn. Ook hier ga ik niet op zitten wachten.

Ex-minister Bruins en topsport
Minister Bruins is vervelend genoeg onwel geworden en neemt afstand van zijn functie wat hij met topsport vergelijkt. In mijn beleving een geheel onterechte vergelijking.
In de topsport zijn de piekmomenten om het herstel heen gebouwd en heb je een team deskundigen om je heen verzameld, die je ondersteunen zodat jij langdurig kan blijven pieken. Juist op de momenten dat het móet. Hoe naar voor de man zelf, en dat meen ik oprecht, hij was niet de juiste man op de juiste plaats als het gaat over belastbaarheid, doozettingsvermogen en leiderschap. Voor alle duidelijkheid; geen verwijt, maar feit. Ik wens hem op deze afstand een spoedig herstel.

Eigen ruimte
Hoe zit het met gezinnen die thuis dezelfde ruimte met elkaar delen als normaal en dat het toch anders voelt? Alsof de ruimte kleiner is geworden.
Voor mensen die hooggevoelig zijn, is op tijd afstand nemen juist heel belangrijk en geeft het stress wanneer er continu iemand in hun ruimte aanwezig is.
Dan is 'social distancing' ineens weer hard nodig en krijgt afstand opnieuw een andere betekenis.

Afstand in aikido
Wanneer ik aikido beoefen, speelt de juiste afstand (ma ai) een belangrijke rol. Hier leren we om een juist spanningsveld te creëren. Net als bij een tango. Teveel gaat ten koste van de bewegingsvrijheid. Te weinig spanningsveld gaat ten koste van het samenspel (leiden en volgen).
Hierover later meer...

Coaching op afstand
Veel coaches bieden hun diensten digitaal aan om toch nog zeker te zijn van enige inkomsten. Ik ben benieuwd hoe de ervaringen zullen zijn als het gaat over de gevoelsafstand. Voel je vrij om hierop te reageren. Persoonlijk moet ik er erg aan wennen, ook al ben je voor sommigen echt wel een hulpbron. Ondanks dat ik graag denk in mogelijkheden, en dit is er zeker eentje, mijn voorkeur gaat toch uit naar realtime concact om alle signalen op te vangen. Voor mij is de fysieke waarneming essentieel. Daar haal ik de meeste informatie uit. Wanneer ik iemand op mijn beeldscherm heb, ben ik aan het oefenen met het ontdekken van andere signalen. Wie weet maakt me dat zelfs completer!

Blijf gezond en draag zorg voor je medemens en omgeving...

Invouwen